Водоустойчиви телефони - Keysoo

Водоустойчиви телефони

vodoustoychiv-telefon-1

Водоустойчиви телефони

Сред незаменимите устройства на нашето ежедневие смартфоните са на първо място. С техните функции, развиващи се във всеки нов модел, те стават най-големият ни помощник в ежедневието ни. С развиващата се технология най-големият проблем, който изпитваме с нашите смартфони, е водоустойчивостта. Марките смартфони, които искат да осигурят най-доброто потребителско изживяване във всеки новоразработен модел, се опитват да произведат решения за тази ситуация. По-голямата част от телефоните от висок клас, произведени през последните години, сега се произвеждат, за да бъдат устойчиви на вода и прах. В тази статия ще дадем информация за водоустойчиви телефони.

Как работят водоустойчивите телефони?

Има пропуски в почти всяка точка на нашите смартфони. Високоговорителят, отворите на микрофона, слушалката и жака за слушалки са сред видимите повърхности на тези пропуски. В допълнение към тези, не можем да пренебрегнем пропуските между бутоните на телефона и в слота за SIM картата. Има и пропуски между рамката на телефона и екрана, които не можем да видим директно.
Пропуските между екрана и рамката и другите пропуски са затворени с различна технология.
Въздушният проход трябва да бъде блокиран, така че да няма изтичане на вода към екрана и за това се използва специално произведено лепило. Тези самозалепващи материали, които са продукт, подобен на гума, се запечатват между екрана и рамката със специална техника. Така че, ако се разлее вода на екрана на телефона или когато трябва да използвате телефона си под дъжда, никаква течност не може да влезе под екрана. Това лепило се използва и в точката, в която жакът за слушалки е свързан към дънната платка или когато веригите са свързани помежду си.
Лепкавото вещество не може да се използва на всяка точка от телефона. Когато се използва за бутоните или портовете на телефона, производителността им е негативно засегната, а някои части дори стават неизползваеми. Поради тази причина в тези точки се използват гумени уплътнения. Жакът за слушалки, портът за зареждане и бутоните на водоустойчивите смартфони са защитени най-вече от тези гумени уплътнения.

vodoustoychiv-telefon-1
Водоустойчиви телефони

Как се осигурява водоустойчивост в точките, където се изисква въздух?

Някои точки от смартфона, като екрана и бутоните, не се нуждаят от въздух, за да работят. Но някои части, особено високоговорителят и микрофонът, не могат да работят без въздух. Защото за да се появи звук, звуковите вълни трябва да създадат вибрации във въздуха.
Освен това затварянето на всички отвори на смартфона, които му позволяват да диша, също нарушава баланса на вътрешното и външното налягане. Този дисбаланс причинява лепкавото вещество, използвано за взрив след определена точка. По-специално, експлозия в налягането, причинено от вода, означава, че водата се напълва в телефона.
Този проблем се решава чрез поставяне на много тънък мрежест слой пред високоговорителите и микрофоните на водоустойчиви телефони. Този слой мрежа насочва водата в посока на естествената си тенденция. По този начин тя предотвратява навлизането на вода, без да създава натиск върху нея.

Предимства на водоустойчивите телефони?

В старата технология за смартфони внимавахме да защитим телефоните си най-много срещу течности. В новопроизведените водоустойчиви телефони този проблем до голяма степен се елиминира.
Водоустойчивите телефони свеждат до минимум рисковете, които могат да възникнат в резултат на течен контакт.
Лесно можете да използвате водоустойчивия си телефон, когато вали. Освен това, ако има извънредна ситуация, при която трябва да погледнете телефона си, докато сте под душа или ръцете ви са мокри, можете да отговорите без никакво колебание. Понякога трябва да почистим петна от екрана с течност. В такива случаи можете да почиствате екрана и телефона си без никакви притеснения.
Друг риск, който изпитваме със смартфоните си, са течностите, разляти на масата. Когато нашият чай, кафе или студени напитки на масата случайно се разлеят на масата, първото нещо, което се опитваме да спасим, са нашите телефони. В такива случаи не е нужно да се страхувате. Защото водоустойчивия ви телефон ще бъде устойчив на течни аварии.

Какво е IP сертификат и какво означава това?

След производството на водоустойчиви телефони към функциите на телефоните се добавя нова писалка. Това е ip сертификационната стойност, която показва степента на хидроизолация.
Сертифицирането на IP се състои от стандарт, определен от Международната електротехническа комисия по целия свят и е не само срещу водата; той показва и устойчивостта си на прах. Има две цифри след IP, за да се посочи този рейтинг. Цифрите показват нивото на сертифициране, което смартфонът има.
Първата цифри след IP показва прахоустойчивост на телефона. Най-високият рейтинг за прахоустойчивост е показан с 6. С други думи, смартфоните със стойност на сертификата, започваща с IP6X, са най-устойчиви на прах.
Втората цифра след IP се отнася до неговата водоустойчивост. Най-високият рейтинг тук е показан като 9. Въпреки това, в днешната текуща технология тази стойност все още не може да бъде достигната. На много телефони на пазара тази цифра е показана като 7 или 8.

Други неща, които трябва да знаете за водоустойчивите телефони

Технологиите, разработени за предотвратяване на физическо увреждане на смартфоните, не осигуряват напълно хидроизолация. Телефонът, който е изложен на течност за дълго време, водата може да премине след определена точка. В този момент може да се каже, че няма водоустойчиви телефони, а само частично водоустойчиви телефони.
Освен това въпросът за водоустойчивоста се отнася само за прясната вода. Във водите с високо съдържание на сол, като морска вода, производителността на дълготрайността не е еднаква.

Как се осигурява водоустойчивост в точките, където се изисква въздух?

Какво е IP сертификат и какво означава това?

Предимства на водоустойчивите телефони?

Други неща, които трябва да знаете за водоустойчивите телефони

Търсиш си калъф за твоя смартфон? Напиши в търсачката твоя модел телефон и виж нашите предложения, или се свържи с нас, за да ти помогнем да направиш най-добрия избор според твоите нужди.