Какво е Face ID и на кои телефони е достъпен - Keysoo

Какво е Face ID и на кои телефони е достъпен

Какво е Face ID и на кои телефони е достъпен

 Face ID за първи път влезе в живота ни с iPhone X на Apple, пуснат през 2017 година. В тази статия ще ви кажем какво е Face ID и на кои телефони е достъпен.

 

Face ID за първи път влезе в живота ни с iPhone X на Apple, пуснат през 2017 година. Тази система, която позволява на потребителите на смартфони да извършват операции като отключване на екрана или удостоверяване с лицата си, има много полезна структура. Face ID, който беше достъпен само за iPhone X, когато беше пуснат за първи път, започна да се използва като метод за биометрично удостоверяване на устройства като iPhone. И така, как да настроите тази система, която осигурява устройството с лицево разпознаване? Нека го разгледаме подробно.

Как да настроите Face ID?

С Face ID, лицето ви се превръща във ваша парола. По този начин е възможно да отключите iPhone с един поглед. Така че можете лесно да влезете в приложенията и акаунтите, които имате на телефона си. Освен това тази система е изключително бърза и лесна за използване в телефони от ново поколение. След като отидете в секцията за настройки на телефона си, трябва да докоснете раздела “Face ID и Passcode”. След това трябва да натиснете “Set Up Face ID” и да държите устройството си във вертикална ориентация, за да изведете лицето си пред него. След като кажете “старт”, трябва да позиционирате лицето си към вътрешността на рамката. В този момент трябва да завършите кръга, като постепенно движите главата си. Можете да докоснете “Продължи” и леко да преместите главата си, за да завършите кръга отново, след което да кликнете върху раздела “Готово”.

Принцип на работа

Технологията Face ID на Apple използва дълбочинна информация, която е едновременно двуизмерна и прецизна. При създаването на тази карта на дълбочината се вземат предвид и броят, дълбочината и разделителната способност на пикселите. В този момент и двата източника на информация са критично важни за точното картографиране на дълбочината на лицето ви. Face ID се отнася до инфрачервената камера за сканиране на лицето. Следователно, тя може да работи както при условия на слаба осветеност, така и на тъмно. В същото време камерата TrueDepth има това, което Apple нарича светлинен проектор. Благодарение на тази функция се излъчва инфрачервена светлина, която осветява лицето на тъмно.

Какво можете да правите с Face ID

Face ID е софтуер, който осигурява удобство на потребителите по много начини. Тя дава възможност да отключите телефона си само с един поглед, без да въвеждате потребителско име или парола. И можете бързо да отключите телефона или таблета си с усъвършенствания Secure Enclave и нови алгоритми. Можете също така лесно да получите достъп до профилите си в социалните медии и приложения като билети и вестници, като използвате Face ID. И от пазаруване в App Store до здравни приложения, от заключени бележки до поверителни документи, можете да направите всичко това, като просто сканирате лицето си. Можете също така да използвате Face ID на уебсайтове, където трябва да влезете с потребителско име и парола в Safari.

Разлики между Touch ID и Face ID

Touch ID и Face ID, които са в категорията на iPhone телефоните, са известни като софтуерни системи, които осигуряват сигурност. Въпреки че има прилики между двете, има и фини разлики. Face ID е много практичен софтуер по отношение на достъпа до телефона. Сигурната автентикация е осигурена благодарение на системата от камери TrueDepth и усъвършенстваните технологии за машинно обучение. Тъй като лицето ви е идентифицирано, възможността системата да се отвори с друго лице е почти нулева. Face ID предлага много по-сигурен софтуер от Touch ID. Що се отнася до скоростта, Touch ID се представя по-добре от Face ID. Това е така, защото скоростта на четене с пръсти на сензорите отнема по-малко време от начина на Face ID за откриване и изпращане на лъчи. По отношение на разходите за ремонт е възможно да се каже, че Face ID включва по-висок бюджет в икономическо отношение. Защото има сензорна разлика и в двата софтуера. Друга от най-важните разлики между Face ID и Touch ID несъмнено е броят на контактите. Можете да сканирате пръстови отпечатъци на до 5 души в Touch ID. В Face ID можете да дефинирате само две различни лица.