Какво е OLED дисплей - Keysoo

Какво е OLED дисплей

Какво е OLED дисплей

OLED, технология на дисплея като LCD и LED, контролира цветовото подреждане заедно с източника на светлина. В нашата статия ще ви разкажем какво е OLED екран.

 

OLED дисплеят означава диоди, които излъчват органична светлина. OLED, технология на дисплея като LCD и LED, контролира цветовото подреждане заедно с източника на светлина. Това гарантира, че светлината се предава на всеки пиксел с подходяща яркост и оттенък. Устройствата с OLED екрани консумират по-малко енергия. По този начин можете лесно да спестите енергия с OLED технологичните продукти, които използвате. Устройствата, оборудвани с OLED технология, предлагат ясен и ярък образ. Можете да изпитате удоволствие от гледането на високо ниво както на мобилни телефони, така и на телевизори. Освен това, за потребители, които обичат да играят игри на мобилния си телефон, OLED екранът е изключително ефективен избор. Освен това, когато правите снимки, можете да разберете колко безупречно е полученото изображение. OLED е сред най-съвременните технологии за дисплеи днес.

Устройствата с OLED дисплеи предлагат на своите потребители цветовете, които са най-близки до истинските тонове в сравнение с AMOLED дисплейните LCD дисплейни устройства. Затова е неизбежно да се пренесе визуалното качество на най-високо ниво. OLED екраните често се предпочитат в компютърните монитори, телевизорите и мобилните телефони. OLED панелите излъчват собствена светлина, което ви позволява да постигнете естествен вид. Тази технология буквално изрязва размазани изображения, което ви позволява лесно да виждате всеки детайл от изображенията.

Принцип на работа на OLED екрана

OLED екранът работи като LED екрана. Той използва органични молекули вместо други полупроводници, само за да произвежда светлина. Основните OLED материали са жълто и синьо. След това цветните филтри се използват за направата на останалата част от цвета. OLED позволява светлината да се контролира отделно във всеки пиксел. Това прави локалното затъмняване достъпно на всяко устройство с OLED технология. В рамките на електрическия ток и генерирането на светлина, ако се прилага напрежение в целия OLED, анодът се зарежда положително спрямо катода. Токът се генерира по време на курса на устройството. Посоката на конвенционалния разпространен ток е от анода към катода. Следователно електроните текат от катода към посоката на анода. По този начин катодът доставя електроди към излъчващия слой.

Предимства и недостатъци на OLED екраните

OLED екраните имат някои предимства и недостатъци. На първо място, нека да разгледаме по-отблизо неговите предимства;

  • – Най-голямото предимство, осигурено от OLED екранните устройства, е, че тези екрани отразяват светлината много добре.
  • – OLED технологията има изключително ясно и висококачествено изображение. Тази технология перфектно регулира цветовата пигментация на всяко изображение.

Недостатъците на OLED екраните са:

  • – Можем да говорим за намаляването на яркостта на синия цвят в OLED технологията. Синият цвят лесно остарява и се износва в сравнение с други цветове поради материала, от който се произвежда. Поради тази причина яркостта на синьото може да намалее с течение на времето.

OLED екранът е изключително полезна технология, въпреки недостатъците си.

Телефони и други устройства с OLED екрани

С развиващата се технология е възможно да се види OLED екранна технология както в телефоните, така и в телевизията и смарт часовниците.

Бъдещето на OLED дисплеите

Можем да видим, че цифровите дисплейни технологии променят живота ни. Екраните, на които държим очите си през целия ден, служат като цифрова врата, която ни извежда от нашия собствен свят в продължение на много години.

Днес компаниите се фокусират повече върху гъвкави OLED екрани, които могат да бъдат сгънати. OLED дисплеите, които вече са комерсиализирани, правят много иновативни продукти като сгъваеми телефони и сгъваеми лаптопи важна част от живота ни.

Изглежда, че няма край на ползите, предоставени от OLED екраните. Тъй като консумират по-малко енергия, те позволяват устройствата да бъдат по-тънки и по-леки. По отношение на качеството на изображението, те също се представят силно в сравнение с LCD и по-старите технологии на дисплея, благодарение на ярките цветове и привличащите погледа нива на контраст. OLED екраните имат огъваща се технология, без да възпрепятстват работата им или да причиняват трайни увреждания.

Възможно е да се каже, че бъдещето на OLED екраните е изключително ярко. Можем да кажем, че OLED екраните са технология, която ще проправи пътя за телефонни камери или всеки екран на камерата, които ще бъдат намерени под тях в бъдеще. Не е твърде трудно да се предвиди, че през следващите години всички технологични устройства ще се превърнат в OLED екрани.