Какво представлява AMOLED дисплеят - Keysoo

Какво представлява AMOLED дисплеят

Какво представлява AMOLED дисплеят

С развитието на смартфоните през последните години екранните модели също се променят.

 В тази статия ще ви разкажем какво е АMOLED екран.

 

Телефоните с AMOLED и Super AMOLED дисплеи, както и LCD и IPS дисплей, се нареждат високо в класациите за продажби. Благодарение на предимството, което предоставят и опциите, които предлагат, предпочитаните AMOLED екрани успяват да привлекат цялото внимание в категорията на обновените смартфони. Всички устройства с екрани получават помощ от източник на светлина за предаване на изображението. Подсветката на телефона е изкуствен ресурс. За най-тъмните източници на изображения подсветката помага да се осигури висока яркост и яснота. Въпреки това, той също така кара енергията на телефона да се изразходва повече от необходимото. Освен това животът на батерията се съкращава поради прекомерната консумация на енергия. Изключително важно е зарядите на устройството да имат структура, която може да продължи дълго време. Тези дисплеи не изискват подсветка. Отнася се за органичния светодиод с активна матрица. Ето защо такива екрани успяват лесно да избегнат всички недостатъци. И така, какви са функциите на AMOLED дисплея? Нека погледнем по-отблизо.

Характеристики на AMOLED дисплея

Една от най-важните характеристики на AMOLED екраните е, че те са тънки. На тези екрани всеки пиксел е огледален отделно. Така се създава образът. Един от проблемите, срещани в други технологии на дисплея, феноменът на тъмните цветове, които изглеждат светли, е напълно елиминиран в екраните с възможност за AMOLED. Освен това е възможно да се каже, че въпросните екрани са подобрени с течение на времето чрез пускане на усъвършенствани версии като Super AMOLED и Full HD Super AMOLED. Освен че е много по-гъвкав от другите екрани, той също има способността да се навива. Телефоните с AMOLED дисплей имат около 3 см осветление и изтъняване. Дори когато екраните се гледат под ъгъл от 150 градуса, проблеми като загуба на цвят или яркост не се появяват. Само в много дълги периоди на употреба може да се срещне ситуация като AMOLED изгаряне на екрана.

Какво предимство предлагат устройствата с тази технология?

AMOLED екраните предлагат много предимства на своите потребители. Икономията на енергия е на върха на тези предимства. Разходът на енергия също е много по-малък от екраните с подсветки. Следователно продължителността на живота на AMOLED екрана е изключително дълга. Телефоните с този дисплей са по-малко заредени от другите устройства. Освен това времето за зареждане е доста кратко в сравнение с други телефони. Той осветява всеки пиксел поотделно, което прави екранната снимка ясна и ярка. По този начин тя има за цел да увеличи максимално качеството на изображението. Фактът, че AMOLED екраните имат тънка структура, е едно от предимствата, които предоставя. Телефоните и компютрите с тънък екран изглеждат много по-лъскави от дебелите екрани. Тези устройства са както екологични, така и икономични, благодарение на икономията на енергия. Тънката им структура носи лекота.

Какво представлява AMOLED дисплеят
Какво представлява AMOLED дисплеят

Устройства с AMOLED дисплей

Възможно е да се намерят устройства с този тип екран в много марки. Марките Samsung, Xiaomi и Oppo имат широка гама телефони с AMOLED дисплеи. Samsung Galaxy S20 Note, който обикновено е предпочитан от компаниите, успява да заслепи със своята AMOLED дисплейна технология. В допълнение, устройството има капацитет от 8 GB и размер на екрана от 6,7 инча. Не бива да забравяме и Samsung Galaxy A52, който е в категорията телефони с функция AMOLED екран. Galaxy  не само с AMOLED технологията, но и със своята 90 Hz честота на опресняване, която максимизира визуалната плавност.

Разлики между AMOLED и Super AMOLED

Въпреки че има някои разлики между AMOLED и Super AMOLED, можем да кажем, че и двата екрана са еднакви по отношение на техническото функциониране. И двата екрана имат сензор за светлина и допир. Най-очевидната разлика между тях е, че Super AMOLED екранът предлага по-ефективно използване по отношение на сензора за светлина и допир от AMOLED екрана. Екранът Super AMOLED, който привлича вниманието с обновения си външен вид на телефона, ви предлага изключително широк ъгъл на гледане. Той също така се откроява с широка гама от цветове. Следователно, въпреки че дава възможност за много добро зрително изживяване с истински цветове, той също така отразява черните цветове в най-доброто качество. Super AMOLED включва по-малко слоеве, които позволяват използването на приложения в тъмни цветове с интерфейса на телефоните с по-дълготрайна батерия. Освен това, тъй като консумира по-малко енергия, той се загрява по-малко в сравнение с AMOLED. Отражението на светлината също е намалено, защото слоят му е малък. Недостатъците на Super AMOLED екрана са, че той дава пренаситени изображения и намалява живота на батерията веднага щом се покажат ярки цветове.

Какво трябва да се има предвид при закупуване на AMOLED екран телефон?

Има някои параметри, които трябва да се вземат предвид в AMOLED дисплеите. Тези кръст резолюция, цветове, яркост, ъгли на видимост и възможности за калибриране. Диагоналната част показва височината на екрана и го измерва в инчове. Колкото повече инчове има, толкова по-лесно тези екрани стават видими. Резолюцията се отнася до нивото на детайлност, гарантирано от AMOLED дисплея. Когато резолюцията е висока, рязкостта на изображението също се увеличава. А яркостта гарантира, че видимостта на AMOLED дисплея е съвместима дори когато е в много светлина. Олеофобният е друг фактор, който определя яркостта и видимостта в AMOLED дисплеите. Когато се гледа отпред или вертикално, може да има обезцветяване или загуба на видимост, която се променя в други тонове в ъглите на гледане. Благодарение на широките ъгли на видимост, тези проблеми могат лесно да бъдат решени. И накрая, възможностите за калибриране, налични в повечето телефони с Android, се предлагат и със софтуерни опции за калибриране на цветовете на екрана, разделителната способност и др.