Как да спасим намокрен телефон и какво да не правим - Keysoo

Как да спасим намокрен телефон и какво да не правим

Как да спасим намокрен телефон и какво да не правим

Как да спасим намокрен телефон и какво да не правим

Когато телефонът ви се намокри, ще ви трябва бързо решение. Имайте предвид тези съвети, когато това се случи. Изпуснахте телефона си във ваната или в тоалетната? Не се паникьосвайте – просто следвайте тези стъпки и ще имате шанс да спасите намокрения си смартфон. И вижте секцията „Какво да не правите“ за някои полезни съвети за разбиване на митове.

Намокрен телефон – Какво да правите

Пълното разглобяване на телефона би му помогнало да изсъхне по-ефективно, но имайте предвид, че това ще анулира гаранцията ви. Обикновено изисква специализирани инструменти и може да застраши телефона ви, ако не внимавате, така че не го препоръчваме. Вместо това изпълнете следните стъпки:

1 . Първо, веднага извадете устройството от водата. Продължителното потапяне ще увеличи риска от повреда.

2 . Проверете дали все още работи и натиснете някой бутон, но имайте предвид, че с натискането на клавишите може да се премести течността по-нататък в устройството.

3 . Във всички случаи най-доброто нещо, което трябва да направите, е незабавно да извадите батерията, като по този начин сведете до минимум захранването на устройството, което може да доведе до късо съединение.

4 . Ако притежавате телефон с несменяема батерия, като iPhone или Nokia Lumia , тогава изваждането на батерията не е опция. Ще трябва да рискувате да натиснете няколко бутона, за да проверите дали все още е включен и бързо да го изключите, ако е. Внимавайте, когато боравите с телефона в този случай.

5 . Премахнете всички предпазни калъфи.

6 . Извадете SIM картата и всички SD карти, които има телефона, оставяйки портовете отворени, за да подпомогнете вентилацията.

7 . Подсушете всичко с кърпа, включително външната страна на устройството, като внимавате да не позволите на водата да се оттича в отворите на телефона.

8 . Дори когато всичко е сухо, много вероятно е в устройството да има скрита влага, която ще трябва да изчистите, преди да го включите. Най-често срещаната практика за намокрен телефон е да го заровите в купа със сух ориз. Изсушаващите материали, като ориз, имат хигроскопични свойства, които могат да привличат и абсорбират влагата.   

namokren-telefon
Оризът абсорбира влагата

Можете също да използвате опаковки от силикагел – твърдо вещество със силно абсорбиращи свойства – за по-голям ефект. Ако нямате под ръка , суровият ориз ще се справи добре.

namokren telefon
Силикагел

Поставете телефона си в херметичен контейнер и го покрийте напълно с избран от вас абсорбиращ елемент. Оставете контейнера за 24-48 часа, за да може материалът да изтегли цялата влага от вашето устройство. 

9 . Когато сте сигурни, че е изсъхнал, сменете батерията и опитайте да го включите. 

Намокрен телефон – Какво да не правите

Предполагаем бърз метод за изсушаване на намокрен телефон е използването на сешоар или да приложите топлина към устройството. Въпреки че това успешно би изпарило цялата влага, която все още се намира в устройството, рискувате да стане твърде гореща и да причини повреда на компонентите. В случаи на силно преовлажняване създадената пара може да не е в състояние да се проветри напълно и просто ще кондензира отново на друго място в телефона. Може да ви се размине, но изглежда доста опасно, така че нашата препоръка е да избягвате този метод.

Друга препоръка е да поставите телефона си във фризер, увит в хартиена кърпа, за да предотвратите повреда от замръзване. Предполага се, че намалената проводимост на водата при температури близо до замръзване ще предотврати късо съединение на телефона ви, когато се използва. Това определено не е дългосрочно решение обаче, тъй като веднага щом ледът започне да се размразява, оставате със същия проблем. 

За леко намокрен телефон може да се разминете като го изсушите добре само отвън, но обърнете специално внимание на отвори като жака за слушалки и USB порта. Използва се  клечка за зъби, увита в хартиена кърпа. При този метод рискът е част от хартията да остане в телефона ви и да повреди вътрешностите му.

Намокрен телефон – Пазете се от корозия

Ако успеете да спасите телефона си, тогава поздравления, но може би все още не сте спечелили войната. Металът във вашия телефон, който влиза в контакт с водата и кислорода, може да създаде ръжда, която ще корозира с течение на времето.

Въпреки, че професионалист може да успее да изчисти всяка корозия, като изтрие веригата със спирт, но не е препоръчително да се опита това в домашни условия, може да съсипете телефона.

Намокрен телефон – Вашата гаранция още ли е валидна?

Потърсете индикатора за контакт с течност (LCI). Това е малък бял стикер, който става червен, когато влезе в контакт с вода. Производителите поставят LCI върху своите продукти, за да ги използват като лакмус при вземане на решение за гаранционни претенции. В повечето случаи те могат да откажат да поправят или сменят вашето устройство, ако LCI е бил задействан.

Местоположението им е различно при всеки телефон и все повече производители се опитват да ги скрият извън обсега на клиенти, притежаващи Tipp-Ex.

Независимо от състоянието на LCI, трябва да се свържете с производителя, за да видите дали той може да помогне. Това е дългосрочно решение, но ако имате нужда от телефона или данните, които той съдържа веднага, ще трябва да изсушите телефона си, преди да се опитате да го използвате, както е посочено по-горе.

namokren telefon
Индикатор за контакт с течност (LCI)

 

Намокрен телефон-Какво да правите

Намокрен телефон-Какво да не правите

Намокрен телефон-Пазете се от корозия

Намокрен телефон-Вашата гаранция още ли е валидна?

 

Търсиш си калъф за твоя смартфон? Напиши в търсачката твоя модел телефон и виж нашите предложения, или се свържи с нас, за да ти помогнем да направиш най-добрия избор според твоите нужди.