Мегапиксели: до каква степен влияят на качеството на изображенията? - Keysoo

Мегапиксели: до каква степен влияят на качеството на изображенията?

kakvo-oznachavat-megapikselite-na kamerata-1

Мегапиксели: до каква степен влияят на качеството на изображенията?

“Повече мегапиксели означава по-добри снимки!” Една от най-големите грешки за смартфоните е мегапикселовата грешка, причинена от това изречение.

Можем да попаднем на безброй градски легенди по много теми. Слуховете, които се разпространяват от уста на уста сред хората и често не знаят откъде произхождат, се приемат за истини с течение на времето. Градските легенди се появяват на много места, особено що се отнася до технологиите. Всичко това води до губене на време, но и често води до грешен избор на продукти. Мегапикселовата заблуда на смартфоните също е една от градските легенди, която кара милиони хора да избират грешен продукт за себе си.
Производителите накараха потребителите да мислят, че броят мегапиксели пряко влияе върху качеството на изображенията, но всичко това е маркетингова стратегия. Нека заедно да разберем до каква степен влияят мегапикселите на снимките и кои са другите фактори, които оказват влияние върху качеството на изображенията.

megapixel-1

От какво зависи качеството на камерата на телефона?

Една от най-важните характеристики, които определят качеството на камерата на телефона, е скоростта на фокусиране. Колкото по-висока е скоростта на фокусиране, толкова по-качествените снимки могат да се получат. Днес в телефонните камери се използват различни технологии за постигане на висока скорост на фокусиране и за осигуряване на качествени снимки.
Много фактори като обектива, структурата, сензора, техниката на снимане, светлината, времето и пространството на телефонната камера са други фактори, които отразяват качеството на камерата. Ако всички тези са смесени добре, могат да се получат добри снимки. Тези фактори са много по-важни от мегапикселите. Така че мегапикселовата заблуда е напълно грешна и дори снимка, която правите с 4 Megapixel камера, може да изглежда много по-добре, отколкото може би с 8 Megapixel камера.

Какво е Мегапиксел?

Броят на пикселите, които съставят изображението в рамката за снимки, с други думи, броят на зърната, се нарича “Мегапиксели”. Ето защо може да се каже, че мегапикселът е единица за разделителна способност. Термини като пиксел или мегапиксел се използват за обозначаване на разделителната способност. Един мегапиксел съответства на един милион пиксела.
Днес, след 8, 12, 13, 16, 24, 32 и дори 48 и 64 Megapixel резолюции, които са станали широко разпространени в последно време, стана възможно да се намерят телефони с камера с резолюция от 108 Megapixels на пазара. Като такива потребителите също са много объркани. По-специално, мегапикселовите погрешни схващания за “Дали Мегапикселът сам представлява качество?” и “Тъй като Мегапикселът е по-висок, качеството увеличава ли се?” са доста объркващи.

По-висок мегапиксел означава ли по-добра фотография?

Една от най-големите грешки за камерите за смартфони е мегапикселовата заблуда. Всъщност производителите и продавачите знаят много добре, че по-високият мегапиксел не означава по-добри снимки. Те дори могат да ви убедят, че смартфон с 13 Megapixel камера е много по-добре от тези с 8 Megapixel камера и че трябва да го купите. По този начин те могат да продават смартфони с високи мегапиксели много по-рентабилно и на високи цени.
Разпечатайте същата снимка,направена с 5, 8 и 13 Мегапикселови камери (при еднакви условия като местоположение и светлина). Когато покажете тези изображения на различни хора, няма да има дори един, който да разбере разликата. От стотиците хора, участвали в подобен тест в САЩ, само един правилно отговорил на разликата между ниска, средна и висока резолюция. Ето защо, най-важният критерий, който трябва да се има предвид при закупуването на смартфон, особено за домашните потребители, които мислят да правят стандартни снимки, е да бъдат осведомени за мегапикселовата погрешна представа и да знаят, че най-важният фактор не е мегапиксел.

Предимства на високо мегапикселовите камери

Сумата от точките, които една снимка създава, се нарича разделителна способност, или мегапиксел. Те предлагат по-детайлност в снимките. Колкото по-висок е мегапикселът в камерите на смартфоните, толкова по-силни са пикселите, които съставят снимката. Това означава повече детайли на снимките. Въпреки това, по-високият мегапиксел не означава по-качествени снимки сами по себе си,има и други елементи, които влияят на качеството.
Мегапикселът има голям принос към снимките като цяло. Освен това увеличаването след снимане е възможно благодарение на него. Ето защо, колкото по-висока разделителна способност означава толкова повече възможност за мащабиране на снимката. Друга важна полза от високи мегапиксели е, че ви позволява да режете снимките. По този начин, с камери с високи мегапиксели, може да се снима много голяма площ и след това да се рамкира, за да се създадат нови изображения.

Значението на мегапикселите

Наличието на много мегапиксели помага преди всичко за важна операция като изрязване на изображенията ви.
Например: на снимка с двама души ненужните части отляво и отдясно могат да бъдат премахнати от снимката чрез отрязване. Защото е по-важно тези хора да изглеждат гладки, а вместо да получават по-малка снимка на която да има включени ненужни детайли.
Друго значение на мегапиксела е очевидно при отпечатъци като плакати, капаци или банери, които изискват висока разделителна способност. Може да искате да окачите прекалено голяма версия на плакат или снимка на любимия си футболист или певец на стената в стаята си. В такива случаи, е добре да изберете телефон с висока резолюция на камерата,за да получите качествен резултат.

От какво зависи качеството на камерата на телефона?

Какво е Мегапиксел?

По-висок мегапиксел означава ли по-добра фотография?

Предимства на високо мегапикселовите камери

Значението на мегапикселите

Търсиш си калъф за твоя смартфон? Напиши в търсачката твоя модел телефон и виж нашите предложения, или се свържи с нас, за да ти помогнем да направиш най-добрия избор според твоите нужди.