Проблемът телефонът не чете пръстови отпечатъци и неговото решение - Keysoo

Проблемът телефонът не чете пръстови отпечатъци и неговото решение

Проблемът телефонът не чете пръстови отпечатъци и неговото решение

В тази статия ще говорим за проблема с телефона не чете пръстови отпечатъци и неговото решение.

 

Fingerprint, или touch ID, е вид разработчик, който гарантира сигурността на нашите телефони. Когато сканирате пръста си върху сензора вътре в устройството си, той улеснява достъпа до приложенията на телефона ви, като същевременно помага да запазите личните си данни в безопасност. Touch ID може да бъде обяснен и като хардуер, използван в биометричните системи за сигурност. Когато поставите пръста си върху скенера, сензорите за пръстови отпечатъци се включват и правят и обработват снимки на пръста ви. Също така е възможно да се спести време с процеса на признаване, който отнема около секунда. По този начин можете лесно да предотвратите достъпа на други хора до телефона ви.

Смартфоните имат два различни вида скенери за пръстови отпечатъци: физически и дисплей. В ранните години на скенера за пръстови отпечатъци е използван само физическият скенер. През последните години целият екран се използва за осигуряване на най-доброто екранно изживяване на телефоните. От време на време, поради технически неизправности, скенерът за пръстови отпечатъци на телефона ни може да не работи. В този случай има някои предложения за решения, разработени за телефони с iOS и Android. И така, какво причинява проблема “Телефонът не чете пръстови отпечатъци”?

Какво причинява проблема с разпознаването на пръстови отпечатъци?

Сензорът за пръстови отпечатъци е изключително чувствителна структура в технологичния смисъл. Ето защо е от голямо значение тя да не бъде повредена. Сензорът не трябва да бъде шокиран или дехидратиран. Сензорът може да бъде повреден от удар или може да се повреди, когато получава вода. В резултат на това устройството ви може да не разпознае пръстовия отпечатък. В допълнение към всичко това, в случаите, когато сензорът не е счупен, може да срещнете проблема “Телефонът не чете пръстови отпечатъци”. Софтуерът е един от най-често срещаните проблеми. Неизпълнението на актуализация на софтуера може да повлияе на сензора за пръстови отпечатъци. Неизправности могат да възникнат и поради окисляване на гнездото на сензора за пръстови отпечатъци, износване на сензора с течение на времето или пукнатини, причинени от въздействието на устройството. За проблеми, причинени от замърсяване, можете да изберете чиста мека кърпа без власинки, така че да можете да почистите четеца на пръстови отпечатъци на телефона си.

Решение на проблема с разпознаването на пръстови отпечатъци

Решения на проблема с неразпознаването на пръстови отпечатъци са налични както за операционните системи Android, така и за iOS. Предлагат се отделни решения за iPhone устройства, принадлежащи към софтуер за iOS, и устройства като Huawei, Xiaomi, Samsung, принадлежащи към софтуер за Android. Можете да разгледате темите по-долу за тези предложения за решения.

Решение за iOS устройства

– Използвайте правилната техника при сканиране на пръстовия си отпечатък: Нека не забравяме, че четците за пръстови отпечатъци на телефоните iPhone са изключително прецизни. Трябва да докоснете бутона Home, за да накарате читателя да прочете пръстовия отпечатък. Силното натискане на бутона може да причини грешка или повреда на сензора. Така че вместо това просто трябва да се уверите, че пръстът ви е здраво върху читателя. В други случаи може да се наложи да поставите пръста си върху четеца на пръстови отпечатъци и да натиснете бутона Home веднъж, за да го отключите. Под раздела “Достъпност” в секцията Настройки е лесно да включите или изключите тази функция.

– Контрол на протектора на екрана и калъфа: Протекторът на екрана и калъфите могат да се плъзгат към предната част на четеца на пръстови отпечатъци. Това може да доведе до това, че пръстовият отпечатък не работи.

– Рестартирайте устройството: Ако горните заглавки не работят, можете да опитате да изключите и рестартирате устройството си. Принудителното рестартиране на телефона ще изчисти повече памет, за да осигури цялостно нулиране. Можете да бъдете сигурни, че този процес няма да изтрие данните ви по никакъв начин.

– Изтриване на пръстов отпечатък и добавяне на нов пръстов отпечатък: Можете да добавите нов пръстов отпечатък като решение на проблема с разпознаването на пръстови отпечатъци. За тази цел трябва да отидете в секцията “Touch ID & Passcode” в настройките.

– Фабрично нулиране на устройството. Ако редовно сдвоявате и архивирате телефона си с iPhone, не е нужно да се притеснявате за фабрично нулиране. За да възстановите фабричните настройки на устройството си, трябва да кликнете върху “Изтриване на цялото съдържание и настройки” от секцията за настройки.

Решение за Android устройства

Проблемът “Телефонът не чете пръстови отпечатъци” може да се види и на устройства с операционната система Android. Решението на този проблем е изключително просто. Чрез разглеждане на следните елементи е възможно лесно да се реши проблемът.

– На телефоните с марка Samsung трябва да се уверите, че използвате одобрен от Samsung протектор на екрана. Ако защитният филм, който използвате, не е прозрачен, препоръчваме ви да го премахнете.

– Ако протекторът на екрана е надраскан, е наложително да го замените с нов. Може да ви препоръчаме да пререгистрирате пръстовия си отпечатък за по-добро четене след размяната.

Не всички Android устройства в Samsung могат да разпознават пръстови отпечатъци, които са набръчкани или имат белези. Също така може да не вижда следи от малки, тънки, сухи или мокри пръсти. В този случай можете да опитате да нулирате телефона. Възможно е да възстановите устройството си, чийто четец на пръстови отпечатъци не работи, като влезете в режим на възстановяване на Android.