Различните видове USB кабели при мобилните телефони - Keysoo

Различните видове USB кабели при мобилните телефони

Различните видове USB кабели при мобилните телефони

Различните видове USB кабели при мобилните телефони

Повече от 1,4 милиарда мобилни телефона се продават всяка година по целия свят. Ако сте един от късметлиите, които току-що са инвестирали в нов телефон, един от най-важните въпроси, който можете да зададете, е как ще зареждате телефона.

Можете ли да използвате същия кабел, който сте използвали със стария си телефон или ще ви трябва нов? Ще можете ли да споделяте зарядно с всички останали в домакинството си? 

Има няколко различни типа USB кабели и не всички работят с всяко устройство. Ето защо е важно да знаете кои от тях ще работят на вашия мобилен телефон.

За ваш късмет, това ръководство съдържа точно информацията, която търсите. Обяснение на видовете различни кабели за зарядно устройство за мобилни телефони: 

USB кабели 1
Разичните видове USB кабели

Микро-USB кабели

Micro USB кабел
Micro-USB кабел

Има смисъл да започнем с някои от по-популярните и често срещани типове USB кабели. Micro-USB кабелът някога се смяташе за стандартен конектор. Днес не е толкова популярен. Micro-USB се отличава с малкия си размер, поради което е толкова популярен за мобилни телефони и други технологични джаджи.

Micro-USB кабелите се вписват в порта, само ако са правилно поставени. Ако се опитате да поставите с главата надолу или назад, рискувате да повредите порта или кабела.

Основното предимство на micro-USB е, че те се свързват директно към вашето устройство. Това означава, че нямате нужда от компютърен интерфейс. Можете да свържете USB устройство или друго USB устройство към вашия мобилен телефон.

Ако вашето устройство е по-старо от 2015 г., много вероятно е то да е оборудвано с micro-USB порт. Ако купувате използвано устройство, проверете дали кабелът и зарядното се доставят с телефона.

Много по-нови мобилни телефони и устройства използват различен тип USB кабел. Кабел от по-ново устройство може да не е съвместим с по-стар използван телефон.

 

Какви модели мобилни телефони използват Micro-USB кабели?

Както споменахме, micro-USB кабелът някога е бил стандарт сред производителите на мобилни устройства. В резултат на това много телефони са съвместими с micro-USB кабели.

Samsung изброява следните модели за своите телефони от серията Galaxy:

 • Galaxy S5, S6, S6 edge, S7 и S7 edge
 • Galaxy Note5 и Note6
 • Galaxy A7 2018
 • Galaxy J3 и J7

Много модели таблети Galaxy също използват micro-USB кабел. Това включва Galaxy Tab S и Tab S2, както и модела Tab A 10.1 от 2016 г. и по-старите.

Други телефони с Android също използват micro-USB порта. Sony Xperia X и Huawei  P Smart 2020 са добри примери.

 

Ако имате нужда от нов USB кабел, Кабел micro USB white е правилното решение за вас.

Кабел USB – Micro USB white

Обаче ако търсите кабел заедно със зарядно устройство Micro USB Universal 2A от Blue Star  е подходящото решение.

Мрежово зарядно устройство комплект Micro USB Universal 2A Blue Star

Най-популярният USB кабел

USB кабел - Type C
USB кабел-Type C

През последните няколко години производителите на мобилни устройства се отдръпват от micro-USB в полза на нов тип USB кабел. Той е известен като USB-C и има няколко предимства пред своите предшественици.

Първо, USB-C е много по-бърз от micro-USB. Това е основната причина производителите да преминат към него. Също така се смята, че е по-мощен от някои от по-старите типове USB.

USB-C също е по-гъвкав. За разлика от micro-USB, USB-C всъщност е обратно съвместим. Това означава, че можете да го включите с главата надолу и пак ще работи.

Това е добра новина за всеки, който някога е бъркал с USB кабел или се е борил да го вкара в порта по правилния начин.

 

Дори Apple приема USB-C портове за своите устройства. Apple отдавна е лидер в света на мобилните устройства, устоявайки на привлекателността на micro-USB. Това решение накара продуктите на Apple да бъдат несъвместими с други зарядни устройства в продължение на години.

 

Кои модели работят с USB-C?

Както беше отбелязано, повечето производители са склонни към USB-C за своите устройства. Дори Apple изглежда се интересува от този по-мощен USB кабел.

И така, кои мобилни телефони имат USB-C адаптер?

Много по-нови модели на Samsung използват USB-C кабели. Те включват:

 • Galaxy S21 
 • Galaxy A22 
 • Galaxy A52, A32 и A70

По-новото поколение таблети Samsung Galaxy също използват кабели тип USB-C.

Телефоните Pixel на Google никога не са били оборудвани с micro-USB порт. По-скоро всички модели на този телефон използват USB-C порта. Google отбелязва, че това позволява по-бързо зареждане.

По-новите телефони от Motorola, HTC, Huawei и OnePlus използват USB-C кабела. Някои забележителни модели включват:

 • Motorola G6 и по-нови
 • Mate X на Huawei, който е сгъваем и 5G
 • OnePlus 6T
 • U12 Plus на HTC
 • Телефоните от серията ThinQ на LG
 • По-нови телефони Sony Xperia

Ако вашият мобилен телефон е по-нов от 2015 г., има голям шанс да има USB-C кабел. Винаги е добра идея да проверите отново и да сте сигурни какво точно ще ви трябва с всеки модел. Днес повечето телефони включват USB-C кабели.

 

Apple приема USB-C

Дори Apple използва USB-C. iPhone 11 беше представен в края на 2019 г. и беше първият модел iPhone с USB-C порт.

Apple преди това добави USB-C към другите си продукти, включително iPad и лаптопи.

Следващите  модели iPhone също имат USB-C. Това означава, че повечето зарядни устройства за телефони ще бъдат взаимозаменяеми. И накрая, ще можете да зареждате мобилния си телефон с Android със същия кабел, който използвате за вашия iPhone.

 

Ако имате нужда от нов USB-C кабел, КАБЕЛ USB type C white е правилното решение за вас.

Кабел Type C – Type C

Обаче ако търсите кабел заедно със зарядно устройство трябва да изберете Бързо зарядно устройство комплект Type C-25W от FORCELL, бързината на зареждане е елегантния външен дизайн го правят един от най добрите зарядни устройства в пазара. 

Бързо зарядно устройство комплект Type C-25W FORCELL white

 

Lightning USB кабел конектор на Apple

USB кабел lightning
USB кабел lightning

С пускането на iPhone 11 изглежда, че Apple най-накрая ще пусне своя собствен USB кабел. Известен като Lightning конектор, Apple използва този тип USB кабел с всеки модел iPhone от 2012 г. нататък. Конекторът се използва и в iPad, лаптопи и други мобилни продукти на Apple.

iPhone 11 постави края на Lightning конектора. Това обаче не означава, че този тип кабел ще изчезне за една нощ. Това е така, защото телефоните на Apple, произведени между 2012 г. и края на 2019 г., идват с конектора Lightning.

Конекторът Lightning беше малко изпреварил времето си, тъй като беше напълно обратим. Това означаваше, че можете да поставите кабела по всякакъв начин и той ще продължи да работи. Micro-USB няма същата функция.

С USB-C, интегриращ тази функционалност, както и по-бързо зареждане, Lightning кабелът вече е остаряла технология.

 

 

 

Ако имате нужда от нов Lightning USB кабел, Кабел Type C – iPhone Lightning 8-pin white е правилното решение за вас.

Кабел Type C – iPhone Lightning 8-pin white

Обаче ако търсите кабел заедно със зарядно устройство ние предлагаме да изберете Бързо зарядно устройство комплект iPhone 11/12 FORCELL white, бързината на зареждане е елегантния външен дизайн го правят един от най добрите зарядни устройства в пазара. 

Бързо зарядно устройство комплект iPhone 11/12 FORCELL white

 

По-стари USB кабели

Ако вашето устройство е преди 2012 г., може да има още по-стар тип USB кабел. Apple представи Lightning конектора през 2012 г., за да замени тези по-стари типове USB кабели.

Кабелите тип USB-A и USB-B все още се използват днес, въпреки че не са много често срещани за мобилни устройства. Проблемът е, че изискват 30 пина, което означава, че конекторите трябва да са доста обемисти. В резултат на това USB портовете също трябва да са доста големи.

Днешните елегантни мобилни устройства не биха съществували, ако трябваше да се използват кабели тип USB-A и USB-B с тях. Днес ще видите USB-A, използван с настолни периферни устройства, като външна клавиатура.

USB-B портовете обикновено се използват с принтери. Обикновено са с квадратна форма. Предвид тяхната специализирана функция, те не са толкова разпространени като USB-A кабелите.

 

Създаване на съвместимост за различни кабели

Една от по-разочароващите реалности на напредъка в USB технологията е, че по-старите устройства са несъвместими с по-новите кабели. Обратното също е вярно.

Това означава, че по-старо устройство с Android не може да използва USB-C кабел. По-ново устройство не може да използва микро-USB кабел, защото няма да пасне правилно на порта.

Има и проблем с конектора Lightning на Apple, който се използва в почти всички техни мобилни устройства до 2015 г. и в iPhone до 2019 г.

Apple предложи различни адаптери и конектори, предназначени да направят устройствата обратно съвместими. Възможно е да закупите USB-A адаптер за Lightning конектори.

Много производители също предлагат адаптерни кабели за свързване на micro-USB и Lightning конектори. Това е полезно за всеки, който преминава между устройства с Android и Apple, които са отпреди 2015 г.

USB-C не се вписва в конекторите на Lightning, което означава, че не можете да го използвате с по-старите си устройства на Apple. Можете, разбира се, да закупите кабел, който да се адаптира между двете. Той създава обратна съвместимост с всички ваши по-стари продукти на Apple.

Виж адаптера от USB-C до Micro USB oт keysoо.

Адаптер Type C / Micro USB

Какво ще кажете за micro-USB и USB-C? Можете също да закупите адаптери, които ще ви позволят да свържете тези типове USB кабели.

Има дори някои кабели, които преобразуват и трите популярни типа USB кабели. Тези кабели включват конектори USB-C, micro-USB и Lightning.

Какво е кабел USB 3.0?

Друг въпрос, който може да зададете, е „Какво е USB 3.0?“ Това друг тип кабел ли е или е съвместим с кабелите, които вече имате?

USB 3.0 се отнася до версията на стандартния интерфейс, който кабелът използва. Възможно е да имате кабели USB-C 2.0 и USB-C 3.0 кабели.

Каква е разликата? Най-общо казано, USB 3.0 е по-бърз. Той включва функция „SuperSpeed“, която му позволява да прехвърля данни около 10 пъти по-бързо от USB 2.0.

USB 3.0 не е нов. Стандартът беше въведен през 2010 г., така че много съвременни устройства използват USB 3.0. Стандартът всъщност беше актуализиран до USB 3.1, което отново увеличава скоростите.

Не всички конектори от тип USB-C поддържат USB 3.1 или дори USB 3.0, така че е най-добре да проверите. Числото се отнася за стандарта на интерфейса, докато буквите се отнасят за типа връзка.

Какъв тип USB кабел ви е необходим, за да заредите мобилния си телефон? 

Най-добрият начин да отговорите на този въпрос е винаги да погледнете кутията. Ако не разполагате с оригиналната опаковка, консултирайте се с производителя.

Ако сте закупили използвано устройство, може да не получите оригиналния захранващ адаптер и кабел.

Ако телефонът е от 2015г. или по-нов, вероятно ще ви трябва USB-C. Ако телефонът е по-стар модел Android, вероятно е микро-USB порт. Ако използвате iPhone, ще ви е необходим Lightning конектор, освен ако нямате iPhone 11.

Като се има предвид тенденцията към USB-C, изглежда, че повечето нови телефони ще продължат да го използват. Това означава, че няма да е нужно да гадаете кой USB кабел ви трябва. В бъдеще на въпроса ще се отговори лесно, защото USB-C ще бъде стандартен.

Безжичната връзка ще замени USB кабелите. 

Безжичните подложки за зареждане правят възможно зареждането без кабел.

Все повече производители започват да проучват тази технология. Apple представи безжичното зареждане с iPhone 8, а iPhone 11 го продължава.

Много от телефоните на Samsung също имат вградено безжично зареждане, датиращо от S7. 

Днес има няколко различни вида USB кабели. Не всички ще работят за всяко устройство, така че ще трябва да сте сигурни, че имате правилния кабел за вашето устройство. С появата на USB-C кабели обаче, всички тези догадки скоро ще бъдат история.

Безжичното зареждане и други иновации също премахват въпросите кой кабел ви е необходим за кое устройство. С усъвършенстването на тази технология USB кабелите и другите проводници може да станат нещо от миналото.

Различните видове USB кабели при мобилните телефони

Микро-USB кабели

Какви модели мобилни телефони използват Micro-USB кабели?

Най-популярният USB кабел

Кои модели работят с USB-C?

Apple приема USB-C

Lightning USB кабел конектор на Apple

По-стари USB кабели

Създаване на съвместимост за различни кабели

Какво е кабел USB 3.0?

Какъв тип USB кабел ви е необходим, за да заредите мобилния си телефон?

Безжичната връзка ще замени USB кабелите. 

Търсиш си калъф за твоя смартфон? Напиши в търсачката твоя модел телефон и виж нашите предложения, или се свържи с нас, за да ти помогнем да направиш най-добрия избор според твоите нужди.