Сензори в смартфоните и тяхното използване - Keysoo

Сензори в смартфоните и тяхното използване

Сензори в смартфоните и тяхното използване

Сензори в смартфоните и тяхното използване

 

Индустрията за смартфони е един от най-развитите и все още развиващи се сектори в света. Мобилните телефони отговарят на много нужди на потребителите с разширени хардуерни и софтуерни функции. Благодарение на характеристиките си, телефоните действат като лични асистенти.

Сензорите в смартфоните понякога се открояват, а понякога не привличат внимание. Всеки смартфон има редица такива. Но не всички от тях са необходими за потребителя.

Разпознаването на тези сензори може да ви даде ясна представа от какъв телефон наистина се нуждаете. Е, какви са те и за какво се използват? В тази статия отговаряме на въпросите за това какви сензори са налични в смартфоните и как да ги използвате.

Какво означава Сензорът в телефоните?

Моделите смартфони включват много сензори. Тези, които откриват промени в околната среда, дават възможност за функционална употреба и с тях става възможно да се правят много неща, различни от комуникацията с устройството.

Това е така, защото сензорите могат да помогнат за получаването на данни чрез четене на баркодове, проследяване на здравето чрез измерване на импулси на една ръка разстояние или намиране на посоки. И така, какви сензори са включени в смартфоните? Изброихме най-използваните. Но първо, нека да отговорим на въпроса “какво е сензор”. Това е технология, специално предназначена за откриване на промени в непосредствена среда. Тя става функционална съвместно със софтуера, който поддържа телефонът. Той предава информацията, която получава на операционната система на смартфона чрез съответния софтуер. 

Какви са видовете сензори, налични в смартфоните?

Сензорната технология има голямо разнообразие. Когато обаче става въпрос за такива, използвани в мобилните телефони днес, се открояват някои основни опции. Да разгледаме заедно някои от тях.

– Сензор за близост в смартфони

Той е най-добре познатият тип сензор от потребителя. Открива близостта и позицията на телефона до обект. Чудили ли сте се защо екранът се изключва, когато телефонът е в ухото ви?

По същия начин, как контактът ви с кожата не предизвиква друго обаждане или текстови съобщения по това време? Отговорът е в сензора за близост. Ако нямаше сензор за близост, когато поставите телефона до ухото,при контакта с кожата би предизвикало операции на сензорния екран.

В сензорната технология за близост се използва IR светлинен детектор. Той открива позицията на телефона и близостта му до кожата. 

 

Ако екранът остане включен, когато държите телефона до ухото си, или ако екранът не светне, когато го издърпате от ухото си, може да има повреда на сензора за близост.

– GPS сензор в смартфони

GPS означава глобална позиционираща система. Тук става дума за инфраструктура, която напредва със сателитни сигнали. GPS технологията ясно определя позицията със сигналите, получени от сателитите. Много приложения като игри, навигация, карти изискват GPS.

– Измервател на сърдечната честота в смартфони

Това е много важна технология, която е разработена през последните години. Тя работи със система, която открива вибрации на върха на пръста като цветови вълни, за да може телефонът ви да измери пулса ви.

– Барометър в смартфони

Барометърът не е функция, намираща се във всеки смартфон. Той измерва въздушното налягане. За пътуващите, къмпингуващите или любителите на природата той предлага важна технология, защото моментално измерва колко сте високи над морското равнище.

– Магнитен метър в смартфони

Това е сензорна система, наричана още магнитометър. Ако искате да използвате карти, да се възползвате от навигацията или да използвате приложението за компас от устройството си, имате нужда от магнитен сензор.

– Акселерометър в смартфони

Акселерометърът е функция, намираща се в смартфоните и смарт часовниците. Това е специална технология, която открива вибрации, въртене, разклащане и движения на телефона. Това позволява на приложенията да разберат в каква позиция използвате устройството. Също така е необходима технология за някои здравни приложения като педометър.

– Жироскоп в смартфони

Той е една от най-важните сензорни технологии на интелигентните устройства. Той има подобна задача с акселерометъра. Но прави по-подробни измервания сравнение с него. Особено необходимо е за приложения като водни баланси.

– Баркод сензор в смартфони

Това е сензорна технология, която ви позволява да използвате приложения като QR код четец. Въпреки че работните му принципи са доста сложни, това е функция, която се намира в почти всеки смартфон.

Смартфонът генерира аналогов сигнал с различно напрежение, което представлява баркода. Едновременно сигналите му се превръщат в цифрови данни. По този начин кодът е лесно и много бързо дешифриран.

 

– Сензор за пръстов отпечатък в смартфони

Разпознаването на пръстови отпечатъци използва уникалните характеристики на вашите пръстови отпечатъци, за да подобри сигурността на вашето устройство. Използването на пръстов отпечатък за отключване на телефона ви е по-бързо и по-удобно от използването на ПИН или парола. За да функционира разпознаването на пръстови отпечатъци, информацията за вашия пръстов отпечатък трябва да бъде регистрирана и съхранена във вашето устройство.

Неизправности при сензора в смартфоните

През последните години смартфоните имат функции далеч отвъд просто осъществяване на разговори. Те работят почти като лични асистенти, които можете да носите в джоба си и да предоставят почти всякаква подкрепа за вас.

За тази цел те постоянно се оборудват с нови технологии. Това включва измерване на пулса ви, броене на стъпките, казва ви колко вода трябва да пиете, казва ви времето, показва височината на местоположението му от морето, дава упътвания стъпка по стъпка на адреса, който искате да отидете. Сензорната технология е в основата на всичко това.

Обаче повредата на сензорите в смартфоните също е много често срещана ситуация. И така, как да се поправи това?

Първата стъпка трябва да бъде получаване на експертно мнение и техническо оборудване. На първо място, с извършените тестове се открива повреда на сензорите. 

В допълнение, тъй като всеки сензор ще даде различни провали, не е правилно да се каже “повреда на сензора или не” с общ подход. При обновените телефони всички сензори на устройството се тестват един по един.

Какво означава Сензорът в телефоните?

Какви са видовете сензори, налични в смартфоните?

Неизправности при сензора в смартфоните

Търсиш си калъф за твоя смартфон? Напиши в търсачката твоя модел телефон и виж нашите предложения, или се свържи с нас, за да ти помогнем да направиш най-добрия избор според твоите нужди.