10 скрити функции на iPhone, които ще променят начина, по който използвате iOS - Keysoo

10 скрити функции на iPhone, които ще променят начина, по който използвате iOS

10 скрити функции на iPhone, които ще променят начина, по който използвате iOS

10 скрити функции на iPhone, които ще променят начина, по който използвате iOS

Както iPhone, така и устройствата с Android имат своите плюсове и минуси, но общият консенсус е, че iOS е малко по-лесно за използване, докато Android предлага повече в начина на персонализиране и конфигурация. И все пак, колкото и проста да изглежда операционната система на Apple, можете да намерите много скрити функции.

Ако не знаете, че съществуват тези удобни трикове за iPhone, може никога да не откриете, че можете да скриете лични снимки, да активирате скрит тракпад, да научите прякори на Siri и други. Ние сме тук, за да ви покажем пътя.

 

Скрити функции на iPhone: Използване на клавиатурата като тракпад

Знаете ли, че клавиатурата на iPhone може да се използва като тракпад? С тази функция ще можете да местите курсора по-точно и да прескачате до части от текст, без да се налага да докосвате екрана. За да го използвате, ще ви трябва iPhone с възможности за 3D Touch, а този трик работи и на всеки iPad.

На iPhone натиснете силно и задръжте навсякъде на клавиатурата, за да активирате тракпада. След като клавиатурата се изпразни, вие сте в бизнеса. След това плъзнете пръста си, за да преместите курсора през текста. На iPad плъзнете два пръста във всяка посока на клавиатурата, за да активирате режима на тракпада.

 

Скрити функции на iPhone: Проверете дали повърхността е равна

Инструментът за изравняване на iOS на iPhone показва ъгловата разлика от седем градуса. Може да не сте осъзнали, че вграденото приложение за измерване на iOS има възможности за нивелиране. Дори и да сте го направили, може да не сте разбрали някои от нещата, които може да направи. За да го намерите, отворете Измерване и докоснете Ниво вдясно. Можете да използвате нивото, като телефона е положен плоско или настрани в портретен или пейзажен режим. Ако искате да измерите разликата между две повърхности или имате работа със зададена повърхност, която не е идеално хоризонтална или вертикална, докоснете екрана, за да зададете ъгъла на нула. След това преместете телефона си – червената зона ще ви покаже колко варират двата ъгъла. Можете да го използвате, за да се уверите, че вашите снимки са окачени правилно и вашият DIY е готов. 

 

Скрити функции на iPhone: Натиснете backspace в калкулатора

Ако прекарвате много време в приложението Калкулатор на iOS, знаете разочарованието от погрешното въвеждане на цифра и необходимостта да започнете изчислението отначало. Тази скрита функция за назад означава, че няма да се налага да натискате бутоните C или AC всеки път, когато направите грешка. Просто плъзнете наляво или надясно в горната част на екрана, където се показват цифрите. Движението действа като команда за връщане назад и ще премахне последното число, което сте въвели.

Докато говорим за калкулатора, слагали ли сте някога приложението в пейзажен режим с завъртане на вашия iPhone? Този изглед разкрива множество допълнителни функции, но ще работи само, ако ориентацията на телефона ви не е заключена в портретен режим. За да проверите, отворете Центъра за управление на телефона си, като плъзнете надолу от горния десен ъгъл на екрана на iPhone X или по-нова версия или нагоре от долната част на екрана на iPhone SE и други устройства. Намерете ключалката със стрелка около нея и се уверете, че не е активирана.

 

Скрити функции на iPhone: Скриване на личните снимки

Всички даваме телефоните си на приятели, когато искаме да споделим снимки или видеоклипове. Но какво ще стане, ако колекцията ви включва изображения, които предпочитате да не показвате на никой друг? За щастие, iPhone улеснява скриването на личните ви снимки.

Вътре в снимки изберете едно или повече изображения, след което докоснете бутона Споделяне и изберете Скриване. Както се казва в съобщението за потвърждение, избраните от вас снимки ще изчезнат от всяко място във вашата библиотека, но все пак ще можете да ги виждате в скритата папка във вашите албуми.

 

Скрити функции на iPhone: Настройка за график на сън

Тази настройка освен, че ви позволява да задавате аларми, така че да се събуждате навреме, iOS ще ви помогне да се придържате към определено време за лягане. 

Отворете приложението Health на вашия iPhone 

Щракнете върху Преглед в долния десен ъгъл

Намерете Sleep и отидете в секцията Вашият график

Ако не сте задали цел за сън, приложението ще ви помоли да го направите. Ако имате, докоснете Пълен график и опции, за да го промените.

Сега е време да зададете график за сън.

Докоснете Добавяне под Вашия график или Задайте първия си пълен график под Пълен график и изберете в кои дни искате планът за сън да бъде активен. След това плъзнете плъзгачите за времето за лягане и събуждане, за да зададете времена за всеки (плъзгачът ще стане оранжев, ако сте избрали времена, които не отговарят на целта ви за сън). След това задайте вашите опции за аларма. Вашият iPhone ще ви предупреди, когато дойде време да тръгнете, автоматично ще включи режима „Не ме безпокойте“ и ще проследи колко добре се справяте с постигането на целите си за сън.

 

Скрити функции на iPhone: Намиране на изгубен телефон

Дори и да не използвате приложението Apple Health, си струва да попълните секцията Medical ID. Това е така, защото данните, които въвеждате тук, като вашите алергии и информация за контакт с близките ви, ще се появят на заключения екран, когато някой докосне връзката за спешни случаи на набирателя. С други думи, всеки, който вдигне вашето устройство, има достъп до тази информация. Така че, ако загубите телефона си, полезен наблюдател може да го докосне, за да намери начин да го върне.

За да намерите своя медицински идентификатор, влезте в приложението Настройки, намерете Здраве, докоснете Medical ID и натиснете Редактиране. След това включете каквато информация искате. Ако искате да сте сигурни, че хората могат да го направят, превключете превключвателя Показване при заключване на „включено“.

Друг, по-известен начин за намиране на изгубено устройство е функцията Find My iPhone, която ви позволява да проследявате телефона си на карта. Активирайте възможността в приложението Настройки, като докоснете името си и изберете Find My.

 

Скрити функции на iPhone: Получаване на известия чрез светкавицата на камерата

Тези от вас, които предпочитат визуален телефонен сигнал пред звуков, ще харесат тази относително тайна настройка: можете да накарате светкавицата на вашата камера да мига няколко пъти, когато получите известие.

За да накарате функцията да работи, отидете в Настройки и докоснете Достъпност. След това въведете Audio/Visual и превключете превключвателя на LED светкавицата за сигнали в положение „включено“. Ако предпочитате изобщо да не ви безпокоят, когато телефонът е в безшумен режим, можете да кажете на светкавицата да не свети тогава. Това е един трик с камерата на iPhone, който няма нищо общо със снимките – просто се уверете, че никой не мисли, че ги снимате, когато сте навън.

 

Скрити функции на iPhone: Научете Siri да използва прякори

Siri умее да определи на кого искате да изпратите SMS или да се обадите. Но можете да ускорите процеса, като добавите прякори като „мама“ или „Лизи“ към вашите контакти. Всъщност приложението Контакти на Apple има поле специално за това и Siri може да го използва, за да идентифицира хора.

За да въведете ръчно псевдоним, отворете произволна карта за контакт, докоснете Редактиране, изберете Добавяне на поле и изберете Псевдоним от списъка. Siri също ще запомни вашите взаимоотношения. Кажете на асистента да се обади на мама или да се обади на шефа ми и той ще попита на кой контакт принадлежи това обозначение и дали трябва да помни за бъдещи обаждания. Ако искате ръчно да зададете връзка, докоснете собствената си карта за контакт, натиснете Редактиране и след това добавете свързано име. Изберете от няколко различни отношения и докоснете иконата „i“, за да свържете тази връзка с конкретен контакт.

 

Скрити функции на iPhone: Увеличаване на изображения

Възможността за приближаване на изображения от реалния свят може да се окаже полезна във всякакви ситуации. За да го използвате, отидете на Настройки, отворете Достъпност и след това докоснете Лупа, за да включите функцията.

С включена лупа можете да стартирате приложението iOS Camera и да докоснете три пъти страничния бутон (бутонът Начало на по-старите телефони), за да изведете опцията Лупа. Използвайте плъзгача в долната част на екрана, за да разгледате по-отблизо всичко – дори по-близо от увеличението на вашата камера.

 

Скрити функции на iPhone: Пишете в прикачените имейли

Понякога прикаченият имейл просто не предава достатъчно информация сам по себе си. Затова го анотирайте с вграденото приложение Mail на Apple. Цифрови драсканици, наслагвания на текст, прозорец за увеличение, цифрови подписи – можете да добавите всичко това върху прикачените файлове към имейл.

За да промените изображение или PDF прикачен файл, който сте получили, просто го отворете и докоснете иконата за маркиране (връх на писалка в кръг) в горния десен ъгъл. Когато натиснете Готово, той ще попита как искате да отговорите или дали искате да отхвърлите промените си. Ако решите да отговорите или да създадете ново съобщение, ще можете да прегледате имейла си, преди да го изпратите. За файл, който сте прикачили към нов имейл, докоснете прикачения файл и изберете Маркиране.

Това са функциите за iPhone, които биха ви били от полза при използване на вашето устройство.

Скрити функции на iPhone: Използване на клавиатурата като тракпад

Скрити функции на iPhone: Проверете дали повърхността е равна

Скрити функции на iPhone: Натиснете backspace в калкулатора

Скрити функции на iPhone: Скриване на личните снимки

Скрити функции на iPhone: Настройка за график на сън

Скрити функции на iPhone: Намиране на изгубен телефон

Скрити функции на iPhone: Получаване на известия чрез светкавицата на камерата

Скрити функции на iPhone: Научете Siri да използва прякори

Скрити функции на iPhone: Увеличаване на изображения

Скрити функции на iPhone: Пишете в прикачените имейли

 

Търсиш си калъф за твоя смартфон? Напиши в търсачката твоя модел телефон и виж нашите предложения, или се свържи с нас, за да ти помогнем да направиш най-добрия избор според твоите нужди.