9 основни функции на Android, които вероятно не използвате - Keysoo

9 основни функции на Android, които вероятно не използвате

android-1

9 основни функции на Android, които вероятно не използвате

 

Дебатът за Android срещу iPhone продължава да тече. Но едно е сигурно: телефонният софтуер на Google е по-гъвкав и адаптивен от предложението на Apple. Разровете се в настройките на вашия телефон с Android, и ще намерите множество умни функции и полезни инструменти. Събрахме 9 от тях точно тук.

 

Една бърза забележка, преди да започнем: Android има голямо разнообразие от марки, модели и версии, което прави по-трудно намирането на функции, които ще бъдат последователни на всички устройства. Проверихме само следните съвети за стандартен Android 12 – те също трябва да работят на свързани системи, но някои от менютата и процедурите може да се различават леко.

 

  1. Предаване на екрана на Android

 

В продължение на няколко години използваме опцията излъчване дисплея на телефона или таблета с Android на по-големия екран на телевизор с помощта на Chromecast. Да започнем с това какво представлява Chromecast. Това устройство, направено от Google, ви позволява да предавате поточно съдържание от вашия телефон, таблет или компютър директно към телевизора, към който е свързано. За целта той използва WiFi връзката, към която сте го свързали. Това ще ви позволи например, че ако гледате видео в YouTube и имате Chromecast, свързан към телевизора, простото натискане на бутон ще започне да възпроизвежда видеото директно по телевизията. Възползвайте се от огледален пряк път в панела за бързи настройки, до който можете да получите достъп, като плъзнете надолу от горната част на екрана с два пръста. Трябва да намерите опция Screen Cast в това меню. Ако не се покаже, плъзнете наляво в менюто за бързи настройки за повече опции или докоснете иконата в долната част, за да добавите пряк път.

 

Има и друг начин за настройване на огледално отразяване. Първо, проверете дали сте инсталирали приложението Google Home за Android – вероятно вече сте използвали тази програма, за да настроите своя Chromecast. Отворете приложението и изберете вашия Chromecast и дисплеят на вашето устройство трябва да се появи на големия екран. Изберете от Музика, Видео или Радио и изберете услуга, за да започнете стрийминг.

 

  1. Стартиране на приложения едно до друго на Android 

 

Тази функция съществува в Android 7.0 Nougat. Този изглед рамо до рамо или изглед отгоре и отдолу (в зависимост от ориентацията на вашия екран) е удобен, когато искате да покажете снимки, да оптимизирате социалните си мрежи или да изпълнявате много задачи.

За да го настроите, отворете въртележката на приложението, като направите кратък жест нагоре от долната част на екрана. Там прекарайте пръст до скорошното приложение, което искате да използвате, и натиснете кръглата икона в горната част на визуализацията на приложението. В появяващото се меню трябва да видите опция Разделяне отгоре. Имайте предвид, че не всички приложения поддържат тази функция (като Instagram, например), така че ако не виждате тази опция, това е, защото не можете да я използвате по този начин. Ако я видите, докоснете Разделяне отгоре и приложението автоматично ще се позиционира в горната или лявата част на екрана ви. От другата страна ще видите въртележката на приложението, откъдето можете да отворите второ приложение. Този път просто прекарайте пръст до него и докоснете визуализацията, за да го отворите.

 

Ще забележите дебела черна линия, разделяща двете приложения – от средата я плъзнете нагоре или надолу, за да преразпределите екрана си. За да излезете от режима на разделен екран, просто плъзнете черната линия докрай нагоре или надолу.

 

  1. Текстът и изображенията да станат по-видими на Android

 

Ако се мъчите да видите какво има на екрана – или, като алтернатива, ако искате да натъпчете възможно най-много съдържание на дисплея – можете да увеличите или намалите текст и обекти. Не всички приложения ще реагират на тези корекции, но повечето от тях имат тази опция.

 

За да промените настройките за размер, отворете Настройки и отидете на заглавието Дисплей. От там докоснете размера на шрифта и плъзнете плъзгача в долната част на екрана, за да направите текста по-голям или по-малък, ако е необходимо.

 

  1. Промяна в настройките за сила на звука на Android

 

Вашето устройство възпроизвежда няколко различни типа аудио – включително мелодии, известия, аларми, телефонни обаждания и медия. Влезте в менюто Настройки и отворете Звук и вибрация и ще видите, че можете да използвате отделни плъзгачи, за да регулирате тези аудио типове поотделно.

Въпреки това, Android ви дава бърз и лесен пряк път. Докоснете физическите бутони за сила на звука отстрани на вашето устройство, за да направите това, което се възпроизвежда в момента, по-меко или по-силно (ако не се възпроизвежда медия, това действие ще регулира силата на звука на мелодията ви). Когато го направите, на екрана ще се появи малка кутия, показваща коя настройка на силата на звука се променя и как. В долната част на това поле трябва да видите три точки. Докоснете ги и полето ще се разшири, за да покаже няколко плъзгача за сила на звука наведнъж. Това може да ви спести ровене в Настройки.

 

  1. Заключване на приложения на Android

 

Ако някога сте давали телефона си на приятел или млад член на семейството си, вероятно знаете онова внезапно безпокойство, което идва с възможността те да преминат през личната ви информация или да публикуват в акаунтите ви в социалните медии. Фиксирането на приложения ви позволява да бъдете щедри, без да се отказвате от поверителността си, и ще заключи едно приложение на екрана, докато някой не въведе отново кода на заключения екран. По същество потребителят няма да има достъп до други части на телефона ви без вашия код.

 

Закрепването на екрана е лесно за настройка. Отворете Настройки, отидете в менюто Защита, изберете Разширени настройки и Фиксиране на приложение. След като включите функцията, стартирайте приложението, което вашият приятел трябва да използва. След това отворете Преглед, като направите кратко плъзгане нагоре от долната част на екрана. Прекарайте пръст до приложението, което искате да фиксирате, и докоснете кръглата икона в горната част на визуализацията. В появилото се меню докоснете Pin. За да откачите приложението, плъзнете от долната част на екрана и задръжте. Това ще заключи телефона ви и ще трябва да въведете своя модел за заключване, ПИН за парола или биометрични данни, за да го използвате.

 

  1. Деактивиране на заключения екран у дома на Android

 

За да запазите устройството си в безопасност, трябва да настроите ПИН код или биометрично сканиране, за да отключите телефона си. Но това го прави по-неудобно за достъп до вашите приложения. Функцията Smart Lock на Google ви позволява да премахнете това препятствие, като ви дава незабавен достъп до телефона си, но само когато сте безопасно у дома.

 

От Настройки докоснете Защита, отидете на Разширени настройки и изберете Smart Lock. Освен, че деактивирате заключения екран, когато сте вкъщи (това е опцията Доверени места), можете също да деактивирате екрана, когато Bluetooth на телефона ви е свързан с надеждно устройство, като стерео уредбата на колата ви, или когато ви разпознае да го има при себе си.

 

  1. Избиране на нови приложения по подразбиране на Android

 

Една от разликите между Android и iOS е, че мобилната операционна система на Google ви позволява да избирате различни приложения по подразбиране за сърфиране в мрежата, изпращане на текстови съобщения, разглеждане на снимки и т.н. Приложението по подразбиране е това, което се отваря автоматично, когато се опитате да направите нещо на телефона си – така, че когато щракнете върху хипервръзка, например, приложението ви за уеб браузър по подразбиране ще отвори тази връзка.

Възползвайте се от тази гъвкавост, като настроите настройките по подразбиране, както желаете. Отидете до Настройки, отидете на Приложения и изберете Приложения по подразбиране. Изберете някоя от категориите на екрана, за да видите списък с инсталирани приложения, които могат да поемат задълженията по подразбиране. Например, ако предпочитате да разговаряте с приятели чрез Facebook Messenger, вместо вграденото SMS приложение на телефона ви, можете да направите продукта на Facebook вашето приложение за съобщения по подразбиране.

 

  1. Връщане на изгубените известия на Android

 

Случва се – случайно сте изтрили едно от известията, които сте искали да прочетете изцяло, и сега имате досадно усещане, че някой ви е изпратил имейл, но не сте сигурни. Ако искате да прегледате всичките си скорошни известия на Android, имате късмет. Тази способност е възможна, въпреки че опцията не е лесна за намиране.

 

Докоснете и задръжте върху празна част от началния екран и ще се появи режим за настройка на екрана. Изберете Widgets и намерете пряк път Настройки. Плъзнете тази икона на празно място на един от началните си екрани и я пуснете на място и автоматично ще се появи списък. Изберете дневник за известия от списъка и докоснете иконата, за да отворите историята на известията на Android.

 

  1. Активиране на режима с една ръка на Android

 

Тъй като днешните телефони продължават да нарастват по размер, те стават все по-трудни за управление с една ръка. Така че персонализираната клавиатура на Google, която е опцията по подразбиране на определени телефони с Android, има решение: специален режим с една ръка, към който можете да превключите с обикновен пряк път. Ако притежавате телефон Pixel, тази клавиатура ще бъде опцията ви за въвеждане по подразбиране. Ако използвате телефон Samsung или LG, първо ще трябва да изтеглите версията на Google и да я зададете като клавиатура по подразбиране (както е показано в съвет 7).

 

Отворете клавиатурата както обикновено и докоснете и задръжте клавиша за запетая. Плъзнете нагоре до иконата на дясната ръка, за да активирате режима с една ръка. Стрелката ви позволява да превключвате тази по-малка клавиатура от една страна на друга, долната икона ви позволява да я преместите, а горната икона възстановява клавиатурата в пълен размер. Други телефонни клавиатури също могат да имат режими с една ръка, но те могат да бъдат по-трудни за достъп от тези на Google. Опитайте да потърсите модела на телефона си и да потърсите „клавиатура с една ръка“, за да научите повече.

 

Факт е, че смартфоните стават все по-мощни, а всички техни многобройни характеристики все по-малко ценени от потребителите. Помислете за какво предимно използвате смартфона си, навярно за социални медии, изпращане на имейли и приемане на обаждания. Това е една минимална част от всички възможности, които ни предлагат тези интелигентни устройства.

Предаване на екрана на Android

Стартиране на приложения едно до друго на Android

Текстът и изображенията да станат по-видими на Android

Промяна в настройките за сила на звука на Android

Заключване на приложения на Android

Деактивиране на заключения екран у дома на Android

Избиране на нови приложения по подразбиране на Android

Връщане на изгубените известия на Android

Активиране на режима с една ръка на Android

 

Търсиш си калъф за твоя смартфон? Напиши в търсачката твоя модел телефон и виж нашите предложения, или се свържи с нас, за да ти помогнем да направиш най-добрия избор според твоите нужди.