Apple обяви нови функции за достъпност - Keysoo

Apple обяви нови функции за достъпност

Apple обяви нови функции за достъпност

Apple обяви приложения за достъпност, които ще бъдат активирани с нови актуализации на операционната система,

планирани да дойдат тази година. Ето и подробностите…

 

Apple се готви да разпространи нови операционни системи като iOS 18, visionOS 2, iPaddOS 18 и macOS 15 по-късно тази година. Издаден е предварителен преглед на функциите за достъпност, планирани да идват с новите операционни системи. Това изявление беше обявено на 16 май, точно преди Международния ден на осведомеността за хората с увреждания. Сред новите актуализации функциите на CarPlay и VisionOS предизвикаха любопитство.

Какви са функциите, които идват при iPad и iPhone?

Както моделите iPhone, така и моделите iPad ще получат технология за проследяване на очите. Така хората ще могат да контролират тези устройства, използвайки само очите си. Освен това музиката и вибрациите могат да бъдат прехвърлени на хора с увреждания. За тази цел Apple започна да пуска нова функция, наречена Music Haptics. С тази функция той ще създаде вибрации въз основа на музиката, използвайки Taptic Engine на iPhone. С други думи, хората с увреден слух и увреждания ще могат да усетят нюансите и ритмите в музиката.

Отделно от това, Apple планира да добави гласови преки пътища към гласовите клавиатури VoiceOver. Освен това всички тези устройства ще могат да предупреждават за възможни движения на превозното средство, докато потребителите са в превозното средство.

Какво е новото в CarPlay?

Apple въвежда нова актуализация на CarPlay. С новата актуализация това приложение вече ще има функция за гласово управление. В същото време писмените предупреждения и звуци ще бъдат предавани на потребителите. За тази цел Apple представи функцията за разпознаване на глас. Друга иновация, която дойде в CarPlay, бяха цветните филтри. Хората ще могат да контролират приложенията, като говорят, докато за хората със зрителни увреждания ще бъде по-лесно да виждат менюта. Освен това поддръжката на CarPlay за голям и удебелен текст, както и функции за разпознаване на глас като рога и сирени, ще осигурят много предимства на потребителите.

Какво е новото за VisionOS?

Новата операционна система на Apple, visionOS, продължава ангажимента си към приобщаващия дизайн. В допълнение, функцията Live Caption за FaceTime ще предложи визуални подобрения като Fade Flashing Lights, Smart Inversst и Reduce Transparency. Функции като Voice Actions, VoiceOver, Dwell Control, Color Filters, Switch Control и Guided Access вече са включени във visionOS.

Отделно от всичко това, Apple също се готви да донесе съвсем нови актуализации на съществуващите функции като Live Speech, Magnifier, VoiceOver, Switch Control, Personal Voice, Braille Display и Voice Control. Тези актуализации ще подобрят лекотата на използване и функционалността на функциите. Като цяло можем да кажем, че Apple започва да прави устройствата си по-полезни, особено за потребители с увреждания.