Metaverse: какво представлява, как работи и как да влезем в нея - Keysoo

Metaverse: какво представлява, как работи и как да влезем в нея

metaverse-1

Metaverse: какво представлява, как работи и как да влезем в нея

От Facebook до Microsoft, технологичните гиганти инвестират в Metaverse. Но какво всъщност е това, как работи и как би могло да промени нашия живот? 

През последната година треската на Metaverse буквално избухна: всички говорят за това, всеки го иска. По-специално Facebook прокарва своя проект Metaverse, “ИТ платформата на бъдещето”, за чието създаване възнамерява да наеме 10 000 служители в Европа.

Но компанията на Марк Зукърбърг, която междувременно промени името си на Meta Platforms Inc. (съкратено Meta) като част от дизайна, не е единствената технологична компания, която проучва потенциала на Metaverse. Epic Games с Fortnite, Microsoft с HoloLens, производителят на чипове Nvidia, платформата за онлайн игри Roblox също оформят своята визия за Metaverse, а много други световноизвестни марки са готови да инвестират в Metaverse.

Какво е Metaverse?

Виртуална експанзия на реалния свят, където живеем и си взаимодействаме чрез технологични и преносими устройства, като умни очила, каски за виртуална реалност, ръкавици и тактилни костюми. Дигитален свят, в който виртуалната реалност е дълбоко свързана с мрежата и където хората могат да живеят живот, успореден с този на реалния свят. Ето какво представлява Metaverse.

Терминът Metaverse е “македонска дума”, образувана от мета, която произлиза от гръцки и означава “отвъд” и вселена. Терминът е въведен от писателя на киберпънк научна фантастика Нийл Стивънсън в неговия роман Snow Crash от 1992 г., където Metaverse е описана като виртуален свят, към който хората се свързват чрез технологични устройства с разширена реалност и могат да правят всичко в него в 3D. Това включва магазини, офиси, места, където всеки може да се срещне и да общува.

Metaverse на Facebook е един вид „виртуален свят“, изобразен в 3D. Зукърбърг го описа като виртуална среда, в която можете да влезете, вместо просто да я гледате на екран. Но нека не изпадаме в грешката да мислим, че Metaverse и виртуалната реалност са едно и също нещо. За оточнение Metaverse е виртуална реалност, проектирана в мрежата и споделяна от много хора едновременно. В Metaverse човек може да приеме собствената си идентичност или нова цифрова идентичност, да се свързва с други хора и неща и да участва в социални дейности. Да живееш втори паралелен живот, като в огромна видео игра.

Днес Metaverse е представена от платформи, в които хората могат да влизат просто с компютър и интернет връзка. За да използвате повечето от тези платформи, да взаимодействате и да извършвате действия, обаче, трябва да имате крипто портфейл и криптовалута.

За да изпитате пълното изживяване на Metaverse, компютърът или смартфонът не са достатъчни: процесорната мощност може да е твърде ограничена, за да управлява цели вселени с милиони потребители, населяващи го. Ето защо достъпът до Metaverse на Facebook,  изисква специални инструменти като каски или очила за разширена реалност.

Какво може да се направи в Metaverse?

Metaverse могат да създават свои собствени токени (виртуални валути или NFT), свое собствено управление и собствена икономика. Metaverse може да разшири възможностите на технологията за намаляване на границите на времето и пространството. Да си представим, например, че сме видели обява за къща за продажба и искаме да я посетим, но тя е в друг град или дори държава и няма как да сме там. Е, нашият аватар може да срещне аватара на агента по недвижими имоти в Metaverse и да види перфектното виртуално представяне на апартамента, без да се налага да напускаме офиса или дивана си.

Вероятно в бъдеще възможностите на Metaverse ще бъдат неограничени, но какво може да се направи днес? Платформи като The Sandbox и Decentraland предлагат може би най-добрият пример за това как могат да работят Metaverse и икономика, базирана на криптовалути, NFT и блокчейн.

Хората могат да живеят в играта, да купуват виртуални стоки и земя, да строят къщи, да печелят монети и да участват в събития. Decentraland дори е домакин на музикални фестивали и концерти.

Как да инвестирате в Metaverse?

Има няколко начина да инвестирате директно в Metaverse. Тези, които инвестират във фондовия пазар, могат да инвестират в регистрирани компании с бизнес модели или проекти, свързани с Metaverse, като например Meta, Microsoft, Roblox, Unity и Nvidia, (най-известните). Или можете да играете игри, базирани на NFT (например Axie Infinity), или да продавате и купувате виртуални имоти в Decentraland и The Sandbox.

Друга стратегия е да се купуват криптовалути, свързани с Metaverse (известни също като токени на Metaverse или криптовалута на Metaverse), с надеждата, че проектът, към който са свързани, ще успее, което ще ги направи по-използвани и ще увеличи търсенето им, увеличавайки стойността им със същата оферта. Тези виртуални валути всъщност се използват за извършване на цифрови транзакции в Metaverse и в света на NFT. Притежаването им позволява например: купуване, продажба и създаване в света на Metaverse, участване в игри за печалба (където играете, за да печелите), купувайки виртуална земя за отдаване под наем или продажба, или дрехи за вашите аватари под формата на NFT (незаменяем токен, т.е. цифрови обекти с код, който ги прави уникални и неповторими).

Но как и къде можете да закупите криптовалути, използвани в Metaverse? Проста и сигурна платформа е Bitpanda, един от водещите нео-брокери в Европа. В Bitpanda потребителите могат да инвестират в над 1000 актива, като избират между биткойн и други криптовалути, индекси на криптовалута, дробни акции, ETF и благородни метали.

Наскоро инвестиционната платформа добави нови криптовалути към своето предложение за инвестиране в света на NFT и Metaverse. Това са Flow (FLOW), Gala (GALA) и MyNeopleAlice (ALICE).

Токенът ALICE ви позволява да влезете в Metaverse на My Neighbor Alice, базирана на блокчейн платформа за онлайн игри, където можете да строите и притежавате острови и архипелази, да събирате предмети и да се срещате с други хора. Валутата, използвана в играта, жетонът ALICE, се използва за закупуване на земя, предмети, дрехи и дори козметика за аватара, но също така се използва за печелене на награди за залагане и участие в управлението.

FLOW е естественият токен на блокчейна Flow, мрежата, замислена от екипа на CryptoKitties, която днес е популярна децентрализирана мрежа, интегрирана в различни игри и приложения. Компаниите, които са работили с Flow, включват марки като Samsung, Ubisoft, Dr. Seuss, Warner Bros Music Group, NFL и UFC.

GALA е полезен токен на Gala Games, цифрова екосистема, базирана на блокчейн, която позволява на потребителите да печелят токени за завършване на мисии и важни етапи на играта. Играчите могат също да създават и търгуват NFT. Gala Games има повече от 1,3 милиона активни потребители месечно с над 26 000 продадени NFT от създаването си през 2019 г., според CoinMarketCap.

Ако искате да започнете да печелите с Decentraland, трябва да знаете, че на Bitpanda също е възможно да закупите MANA. Трябва да се регистрирате в платформата от уебсайт или приложение и да започнете да инвестирате.

Ето и стъпките:

Отидете на уебсайта или приложението и щракнете върху Абониране.

Въведете вашето име и имейл адрес и изберете сигурна парола.

Изберете държавата си на пребиваване и приемете общите условия и политиката за поверителност, ако сте съгласни.

Щракнете върху Създаване на акаунт (сайт) или Регистрирайте се (приложение).

Потвърдете имейл адреса си, като щракнете върху връзката в имейла, който получавате, и влезте в новосъздадения акаунт.

За да започнете да инвестирате, просто отидете на функцията Депозит и депозирайте пари в сметката си чрез SEPA превод или кредитна карта, но първо системата ще изисква верификация на сметката, в която се изисква документ за самоличност и която се състои от процедура за видео идентификация.

Филми, посветени на виртуалната реалност Metaverse

Metaverse беше просто абстрактна концепция от научнофантастичен роман или холивудски филм, докато индустрията на игрите и технологиите му дадоха живот. Във всеки случай, както често се случва, киното е това, което ни помогна да разберем по-добре Metaverse.

Най-известният пример е може би Матрицата, където човечеството несъзнателно е хванато в капан в симулирана реалност, Матрицата, която интелигентните машини са създали, за да разсейват хората, докато използват телата си като източник на енергия. Но нека помислим и за доклада на малцинството и за аватара.

В скорошната кинематография най-добрият пример за Metaverse е този на Ready Player One, филм от 2018 г. на Стивън Спилбърг, базиран на романа Player One на Ърнест Клайн. Тук Metaverse се нарича ОАЗИС и представлява потапяща и паралелна виртуална вселена, в която по-голямата част от човечеството прекарва времето си. Този свят представлява единственото спасение за човека, тъй като реалният свят е в колапс поради пренаселеност, бедност и замърсяване.

Също така в Wreck-It Ralph 1 и 2 се сблъскваме с нещо като Metaverse: пътуването на главния герой Ралф във вътрешния свят на видеоигрите и след това на целия интернет показва потенциалната взаимовръзка между реалния и виртуалния свят.

Kога ще живеем в Metaverse?

В светлината на технологичния напредък и големите инвестиции се смята, че през следващите 5-6 години голяма част от населението ще прекара по-голямата част от живота си в Metaverse. Не знаем дали е от Facebook, Fortnite, PlayStation, Roblox или Google, но това, което е сигурно, е, че конкуренцията ще бъде невероятна и трансформацията ще бъде много по-голяма от тази, донесена от интернет и смартфоните.

Това, което анализаторите си представят, е свят, който ще бъде дом на криптовалути, NFT, дигитални активи и др., в който социалните, икономическите и много други аспекти на нашия живот могат да бъдат разстроени.

Какво е Metaverse?

Какво може да се направи в Metaverse?

Как да инвестирате в Metaverse?

Филми, посветени на виртуалната реалност Metaverse

Кога ще живеем в Metaverse?

 

Търсиш си калъф за твоя смартфон? Напиши в търсачката твоя модел телефон и виж нашите предложения, или се свържи с нас, за да ти помогнем да направиш най-добрия избор според твоите нужди.